Contact

Hoofdvestiging DC

Staten Bolwerk 60
2011 MN Haarlem
T: 023 576 2552

Voor vragen: info@pedagogencollectief.nl

Voor aanmeldingen: dyslexie@pedagogencollectief.nl  

meer lezen

Nieuws

Dyslexie Collectief > Actueel > Nieuws

 

Dyslexie Collectief en Pedagogenpraktijk Ria Balm gaan samen verder als Pedagogen Collectief

Datum: januari 2020

 

Vanaf januari 2020 bundelen de praktijken hun expertise voor een breder aanbod in de jeugdhulp. Samen bieden wij onderzoek en begeleiding aan kinderen, jongeren en hun verzorgers bij problemen in hun ontwikkeling, thuis en op school.

Dezelfde mensen, dezelfde wensen, alleen een nieuwe naam en binnenkort ook nieuwe site op www.pedagogencollectief.nl

Want samen werkt beter!

BN'er ontmoeten? Gideon Samson komt naar Haarlem!

Datum: 4 oktober 2019

 

Heb jij 'm al gelezen? Het absurd grappige boek Zeb. ? Het verhaal over een klas waarin hele gekke dingen gebeuren is zó goed, dat het boek zelfs de Gouden Griffel heeft gewonnen dit jaar!

Gideon Samson is de schrijver van het boek. En hij komt volgende week naar Haarlem! De ultieme kans voor een handtekening, persoonlijk te feliciteren of vragen te stellen over het boek.  

Datum: woe 9 oktober
Tijd: 15:00-16:00 uur
Locatie: Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3, Haarlem
Entree: gratis
Aanmelden: niet verplicht, mag wel: info@kennemerboekhandel.nl / 023-5251944

Dag van dyslexie: een kans voor iedereen!

Datum: 27 augustus 2019

  Heb je dyslexie? Of heeft u een kind met dyslexie? Of werk je misschien met dyslectici? Dan is de Dag van Dyslexie een uitgelezen  kans voor inspiratie. Kijk snel op www.dagvandyslexie.nl voor meer informatie. 

Hebben apen dyslexie? 

Datum: 12 maart 2019

 

Antwoord: nee, natuurlijk niet! Wat dyslexie dan met apen te maken heeft? Nou...Lexima organiseert een speciale studiemiddag voor kinderen én ouders over dyslexie in de Apenheul! Een ochtend lang kun je workshops volgen of naar de informatiemarkt en 's middags kun je het park in. Lees hier meer

Denk je "Ik wil wel meer weten over dyslexie," maar zoek je het liever dichterbij huis? Neem dan eens een kijkje bij onze training in Haarlem over dyslexie: de Dyslexieclub

Voorleesinspiratie voor de Nationale voorleesdagen 2019

Datum: 8 januari 2019

 

In het kader van de Nationale Voorleesdagen (23 januari t/m 2 februari) wordt er in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland een inspiratieavond georganiseerd voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers. 

Meer informatie is de vinden op te website van de kinderboekwinkel Kiekeboek. 

NIEUW: website Informatiepunt Dyslexie

Datum: 1 oktober 2018

 

Preventie...dat is waar het om draait in het Stimuleringsprogramma Dyslexie. Als onderdeel van dit meerjarige project is een website gelanceerd, bedoeld voor  leerkrachten, ib’ers, rt’ers, onderwijsondersteuners, ouders, leerlingen, zorgprofessionals, opleiders, gemeenten, leidinggevenden en bestuurders in onderwijs en zorg. 

> Kijk voor meer informatie op www.informatiepuntdyslexie.nl.  

Kinderboekenweek en Wereld Dyslexie Dag: deel het met je vrienden!

Datum: 1 oktober 2018

 

"Samen lezen?" Hopelijk wordt deze vraag deze week veel gesteld op school en thuis. Het is namelijk kinderboekenweek van 3 t/m 14 oktober en het thema is: vriendschap! De ultieme kans om samen met je vrienden bijvoorbeeld eens toneellezen uit te proberen!

 

Voor sommige kinderen is het lezen een uitdaging. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Ook daar is aandacht voor in deze week. Op 6 oktober is net namelijk Wereld Dyslexie Dag. Voor de tweede keer wordt daarom de De Dag van De Dyslexie georganiseerd. 

> Kijk voor meer informatie op de website van de Dyslexie Academy. 

Eerste wetenschappelijk kinderboek over dyslexie

Datum: 6 maart 2018

 

Heeft oefenen bij dyslexie zin? Jazeker! En waarom? Dat staat uitgelegd in het eerste wetenschappelijke kinderboek over dyslexie, genaamd 'Een kroon voor een kanjer'. Liesbeth Tilanus, promovendus, maakt met dit kinderboek een vertaalslag tussen de wetenschap en de praktijk. Het boek is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 11 jaar en is voor 15 euro te verkrijgen via marant.nl/dyslexiekinderboek.

> Boek bestellen

 

Vragen omtrent nieuwe DMT

Datum: 13 februari 2018

 

In de kersteditie van onze nieuwsbrief is het al aangekondigd: de lang verwachte vernieuwde DMT en AVI toetsen. Nu de eerste ervaringen met de toetsen opgedaan zijn, klinken tevens de eerste kritische noten, zoals het geval is bij alle vernieuwingen. Een van de kritische noten is de zorg over een versoepeling van de normering.

Het Nationaal Kwalititeitsinstituut Dyslexie heeft gereageerd op de 'ophef': 

Zie hier voor de reactie (doorgelinkt naar site NKD).   

 Ssst! De tijger slaapt.... 24 januari t/m 3 februari Nationale Voorleesdagen

Datum: 24 januari 2018

 

Activiteiten in en rond Haarlem: 

  • Woensdag 24 januari 2018 van 15:00-16:00 uur: Op de Informatieboerderij Zorgvrij in Spaarnwoude (Genieweg 50, Velsen-Zuid) kunnen kinderen van 5 tot 7 jaar terecht voor Station Kinderzwerfboek. Dit zijn gebruikte boeken die kinderen thuis mogen lezen. Meer informatie

 

 

 

  • Woensdag 24 januari 2018 van 9:00-10:00 uur: Voorleesontbijt bij Meneer Paprika en aansluitend Kamishibai voorstelling van Ssst De tijger slaapt en Dikkie Dik bij boekhandel De Vries. Meer informatie.

 

  • Zondag 28 januari van 15.00 –16.00 uur: Voorleesmiddag met Alain Clark en Loes Riphagen bij H. de Vries Boeken om te vieren dat hun prentenboek Kat & Vis verschenen is. Meer informatie.

Spannend! 4-15 oktober 2017 Kinderboekenweek 

Datum: 22 september 2017

 

Thema

De kinderboekenweek is dit jaar wel erg spannend met als thema "Gruwelijk eng". 

Kinderboekenweekgeschenk 

Durf jij het te lezen?

'Kattensoep'..... zo heet het Kinderboekenweekgeschenk. Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Alles is gezellig en leuk, totdat er katten verdwijnen. Samen met buurmeisje Lucy probeert Boeli het raadsel op te lossen. Maar dan verdwijnt ook Boeli's kat Obama! Vinden ze hem weer terug?


> Meer informatie is te vinden op de website van de Kinderboekenweek.

 

Tip! 15 oktober 2017 NS Kinderboekenruil

Datum: 22 september 2017
 

Heb je uitgelezen boeken en zou je een ander boek willen? Dan is de NS Kinderboekenruil misschien wel een idee!

Neem je boek mee naar Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal en ruil je boek om voor een ander boek. Ook is er een mini coupé waarin kinderboekenschrijvers en conducteurs voorlezen. 

> Meer informatie is te vinden op de website van de NS.

Wereld Dyslexie Dag - 6 oktober 2017

Datum: 22 september 2017
   

Op 6 oktober 2017 is het Wereld Dyslexie Dag. 

In dit kader nodigt oudervereniging Balans alle kinderen met dyslexie (en hun ouders) uit voor een speciaal evenement. 

Léon Biezeman leest voor uit zijn werk en ook zal het boek Appzurt - Dyslexie van A tot Z te koop zijn. Extra leuk natuurlijk om deze door Léon Biezeman te laten signeren....

> Meer informatie op de site van Balans.

De talenten van het Dyslexie Collectief

Datum: 12 november 2015 

 

In het kader van het 5-jarig bestaan, organiseert het Dyslexie Collectief een feest met als thema: talent. Weekkrant De Haarlemmer, besteedt er aandacht aan.

  

Nieuw hulpmiddel voor dyslexie: Het Fontie-toetsenbord

Datum: 5 november 2015

 

Orthopedagoog Wendelien Steltenpöhl, dyslexiebehandelaar bij het Dyslexie Collectief, ontwikkelt een speciaal toetsenbord voor kinderen met dyslexie. 

Zie een artikel over Fontie op OogopHeemskerk.

Of ga naar de website.