Aanmelden voortgezet onderwijs

 

Het Dyslexie Collectief biedt onderzoek en/of begeleiding voor kinderen op de middelbare school

meer lezen

Middelbare school

Naar de middelbare school gaan, is best een grote stap. Maar wat nou als je ook nog dyslexie hebt? Ben je net blij dat je geen weekdictees meer hoeft te maken, moet je woordjes leren voor een overhoring van Duits! Hoe pak je dat nou weer aan?

Het is soms moeilijk in te schatten waar je op school tegen aan kan gaan lopen. Die woordjes leren had je misschien wel aan zien komen, maar wist je dat het best lastig kan zijn om je eigen aantekeningen te maken, terwijl de uitleg gewoon doorgaat? Als je dan je aantekeningen terug leest, blijk je niet meer te snappen wat je zelf bedoelde.

En wist je dat huiswerk plannen ook best lastig kan zijn? Het is soms best moeilijk om goed te weten wat je nou voor al die vakken moet maken, wat het belangrijkste is en hoe ver van tevoren je moet beginnen.

Gelukkig zijn er allemaal trucjes die je kunnen helpen om je huiswerk te plannen, je woordjes te leren en om toch goede aantekeningen te krijgen voor het leren van je proefwerk.

 

Woordjes leren?

Gebruik een overhoorprogramma (zoals WRTS) om de woordjes te oefenen.De meeste woordrijtjes uit de lesboeken van Engels, Duits en Frans staan al ingevoerd op internet o.a. bij WRTS en woordjesleren.nl of heeft de uitgever op internet gezet.

www.woordjesleren.nl

www.teach2000.nl

www.wrts.nl

www.bloon.nl

Aantekeningen maken?

 

 

Vraag aan een klasgenoot of de docent zelf of je zijn/haar aantekeningen mag kopiëren, zodat jij tijdens de les goed kan luisteren naar de uitleg.

Huiswerk plannen?

 

Schrijf je huiswerk in een rustige agenda met een duidelijke lay-out.

Stel samen met bijv. je ouders een schema op voor het plannen van het huiswerk (incl. pauzes). Werk hierbij met verschillende kleuren om de meest dringende taken en minder dringende taken aan te geven.

Veel leerwerk?

 

Leer altijd door te luisteren, te kijken, te spreken en schrijven (alle vier!)

Maak een samenvatting of een mindmap van de leerstof.

Zorg dat je veel leerwerk ook afwisselt met wat maakwerk van een totaal ander vak.

Zorg dat je goed slaapt: je hersenen verwerken de leerstof tijdens je slaap.

Kijk ook eens om www.lereniseenmakkie.nl.